Taloyhtiön, eli käytännössä taloyhtiön hallituksen tulee huolehtia siitä, että yhtiön omistamat rakennukset pysyvät kunnossa ja ovat terveellisiä ja turvallisia asukkailleen. Yhtiön iästä, rakennustavasta ja kunnossapitohistoriasta riippuen tarpeet vaihtelevat merkittävästi. Avainasemassa on huolellisesti laadittu PTS (kunnossapitosuunnitelma).
Teknisen kunnossapidon suunnittelun, sisäilmaongelmien, kosteusongelmien ja suurempien remonttien yhteydessä on syytä kääntyä rakennusten asiantuntijan puoleen. Tarpeettomat tai väärin toteutetut remontit tai korjausten laiminlyönti tulee osakkaille kalliiksi, joten ammattilaisen neuvoja hyödyntämällä taloyhtiö voi säästää selvää rahaa.
Pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma PTS
PTS – eli kiinteistön pitkän tähtäimen ylläpitosuunnitelma (kirjallinen kunnossapitosuunnitelma, korjausohjelma, kunnossapitoselvitys tai kunnossapitotarveselvitys) on asunto-osakeyhtiölain mukaan oltava kaikilla taloyhtiöillä. Tyypillisesti PTS on 5-10 vuoden päähän ulottuva suunnitelma, joka sisältää karkeat arviot tulevien korjausten ja perusparannusten aikataulusta sekä kustannuksista.
Taloyhtiön hallitus voi laatia PTS:n itse, mutta erityisesti silloin kun hallituksessa ei ole rakennusalan ammattilaisia, käytetään ulkopuolisia kuntotarkastajia tai konsultteja, jotka hyödyntävät tarkastuksessa ja suunnitelmaehdotuksen laatimisessa KH-kortteja. Silloin, kun jokin rakenneosa vaatii tarkempaa tutkimusta, voidaan tehdä lisäselvityksiä kuntotutkimusten muodossa sekä tarkempia korjaussuunnitelmia.
On jokaisen osakkaan etu, että yhtiön kiinteistöomaisuudesta pidetään hyvää huolta. Etu on merkittävä niin taloudelliselta kannalta kuin asumisterveyden- ja turvallisuuden kannalta. Erityisesti asuntokauppatilanteessa ulkopuolisen asiantuntijan tarkastukseen pohjautuva laadukas PTS voi vaikuttaa yhtiön osakkeiden arvoon positiivisesti, sillä näin ostajaehdokkailla on parempi käsitys siitä minkälaiseen yhtiöön ovat rahojaan sijoittamassa.
Miten laadimme PTS:n?
Kuntotarkastajamme ovat koulutettuja rakennusten asiantuntijoita ja tarkastukset noudattavat rakennustietosäätiön ohjekortteja kuten RT 18-11061 “Kiinteistön kuntoarvio. Kuntoluokan määräytyminen” ja RT 103003 (aiemmin RT 18-11131)“Asuinkiinteistön kuntoarvio”.
Pientaloyhtiöissä suosittelemme aloittamaan tilaamalla rakennusteknisen asiantuntijan suorittaman tarkastuksen ja kunnossapitosuunnitelma-ehdotuksen. Tässä otetaan rajoitetusti kantaa taloteknisiin järjestelmiin ja suositellaan tarvittavia jatkotoimia näiden tarkempaan kunnon arviointiin tai tutkimiseen. Vaihtoehtoisesti voit tilata myös ryhmätyönä tehtävän tarkastuksen, joka sisältää myös taloteknisen (LVI) asiantuntijan sekä sähköasiantuntijan tarkastuksen ja raportoinnin näistä järjestelmistä.
RT 18-103003 mukainen suositus huoneistojen sisäosien tarkastelun suhteen on 10-20% otanta pistokokein tai vähintään neljä huoneistoa. Itse lähdemme siitä, että jokaisesta rakennuksesta olisi hyvä tarkastaa vähintään yksi huoneisto.
Voit laskea heti hinnan taloyhtiönne tarkastuksesta ja kunnossapitosuunnitelmaehdotuksesta. Laskurin hinta perustuu siihen, että yksi huoneisto jokaisesta rakennuksesta tarkastetaan ja lisähuoneistoista tulee 375€ lisäveloitus. Laskurin hinta on rakennusteknisen asiantuntijan suorittaman tarkastuksen ja kunnossapitosuunnitelmaehdotuksen hinta. Pyydä ryhmätyönä tehtävistä tarkastuksista tarjous.
Tarkastukseen sisältyy aina yhteisten rakennusosien ja aluerakenteiden tarkastus eli tarkastetaan perustukset, julkisivu, vesikatto ja alapohja sekä yläpohja ja huoneistojen yhteinen talotekniikka. Lopputuloksena on tarkastusraportti, jossa käsitellään kiinteistön kunto sekä PTS -ehdotus seuraaville 10 vuodelle, jossa on arvio tulevien korjausten kustannuksista jaoteltuna tuleville vuosille.
Yhteydenottolomakkeella voit pyytää nähtäväksi malliraporttia taloyhtiökohteesta.

