Salaojat

Salaojat, hulevesijärjestelmä ja perustusten vesi- ja lämpöeristys on rakennuksen kosteusteknisen toiminnan keskeinen kokonaisuus. Niihin liittyvät puutteet aiheuttavat paljon kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia. Salaojat ovat vain yksittäinen osa laajempaa kokonaisuutta, jota kutsutaan alapohjan kuivanapidoksi.

Salaojaremontti on tyypillisesti kallis hankinta. Omakotitaloon se maksaa yleensä vähintään 20 000€. Hankkimalla urakoitsijalta avaimet-käteen salaojaremontin, pääsee tilaaja toki helpolla, mutta urakoitsijat eivät tyypillisesti laadi kohteesta kunnollisia suunnitelmia, eikä työn jälkeä yleensä valvota mitenkään. Näin ollen lopputuloksen onnistuminen jää epävarmaksi, isosta hintalapusta huolimatta. 

Toisaalta ongelmana on salaojaurakoitsijoiden tekemät “kosteusmittaukset” sekä maksuttomat salaojien kuvaukset, joiden perusteella tarjotaan salaojaremonttia toisinaan kyseenalaisin perustein. 

Salaojien kunnon tarkastamisessa kannattaa kääntyä puolueettoman asiantuntijan puoleen. Puolueeton asiantuntija, joka tuntee rakennuksen fysikaalisen toiminnan, osaa suositella ja suorittaa oikeat tutkimukset alapohjan kosteusteknisen toiminnan selvittämiseksi sekä mahdollisesti tarvittavien korjaustoimien suosittelemiseksi. 

Silloin, kun korjaustarvetta ilmenee, on syytä teettää alapohjan kuivanapidon kokonaisvalvaiseksi parantamiseksi rakennesuunnitelmat. Muutoin vaarana on osaoptimointi. Toisinaan vastaan tulee esimerkiksi kellarillisia kohteita, jossa on juuri teetetty salaojaremontti, mutta kellarin seinän eristys on jätetty sisäpuolelle ja sieltä todetaan kosteusvaurioita. Tällaisesssa tapauksessa on menetetty mahdollisuus korjata rakenne toimivaksi siirtämällä lämmöneristys ulkopuolelle salaojaremontin yhteydessä. 

Serviz tarjoaa alapohjaan liittyvät kuntotutkimukset, kuten salaojien ja hulevesiverkoston kuvaukset, alapohjarakenteen kosteusmittaukset ja rakenteiden kuntotutkimukset. Esimerkiksi salaoja- ja hulevesijärjestelmän tarkastus sisältäen kuvauksen maksaa omakotitaloon 495€ + hinnaston mukaiset matkakulut.

Mitä jos tekisitkin salaojaremontin osittain itse?

Olisitko kiinnostunut tekemään salaojien asennuksen osittain itse? Tilaamalla konetyöt ja tarvikkeet erikseen ja asentamalla putket ja eristeet itse, voit säästää jopa 10 000€ verrattuna tyypilliseen kokonaisurakkahintaan. Tee-se-itse salaojaremontti voi kuullostaa haastavalta, mutta hankkimalla projektiin sopivasti asiantuntija-apua, onnistuu se varmasti. Voit tilata meiltä koko salaoja- ja hulevesijärjestelmän suunnittelun ja asennustyön tarkastuksen sekä sertifioinnin kiinteään hintaan.

Asennustyön onnistuminen kunnon ohjeilla on enemmän motivaatio- kuin taitokysymys. Kenellä olisi parempi motivaatio tehdä asennukset kunnolla, kuin sinulla?

Vaihe 1: Salaoja- ja hulevesiverkoston tarkastus

Lähtökohtana on, että jokainen rakennus tarvitsee toimivan salaojajärjestelmän ja hulevesijärjestemän. Järjestelmän tekninen käyttöikä on 30-40 vuotta, kun se on asennettu oikein ja huollettu säännöllisesti. Järjestelmän kuntoa ja toimintaa voidaan arvioida tarkastuksella, kuvaamalla ja mittaamalla rakennekosteus alapohjarakenteesta. Tutkimus kannattaa antaa urakoitsijasta riippumattoman ammattilaisen tehtäväksi, jotta saat luotettavan ja riippumattoman arvion järjestelmän kunnosta.

Vaihe 2: Salaoja- ja sadevesijärjestelmän suunnittelu

Usein puhutaan salaojaremontista, vaikka remontin yhteydessä asennetaan perustusten vesieristys, lämpöeristys ja routaeristys sekä hulevesijärjestelmä. Suunnittelun tavoitteena on varmistaa, että järjestelmästä tulee toimiva ja asennustyöt voidaan tehdä sujuvasti, kun tiedetään, miten asennus tehdään ja mitä tuotteita ja tarvikkeita tarvitaan. 

Serviz -salaojasuunnitteluun kuuluu:

  • perustusten vesieristyksen, lämpöeristyksen, routaeristyksen, salaojajärjestelmän ja hulevesijärjestelmän suunnittelu
  • tasopiirustus järjestelmästä, jossa putkien ja kaivojen sijainti ja korot esitetään asemapiirustuksessa
  • rakenneleikkaukset josta ilmenee tuotteiden asennustapa
  • työselostus, jossa työt kuvaillaan selkeäsanaisesti
  • kuvalliset / videoidut asennusohjeet
  • materiaaliluettelo, eli lista kaikista ostettavista tuotteista ja tarvikkeista
Järjestelmän asennus on varsin helppoa kunnollisten suunnitelmien ja ohjeiden ansiosta. Lisäksi sinulle jää talteen suunnitelmat, jossa koko järjestelmä on dokumentoitu. Tyypillisesti salaojaurakoitsijat eivät tee asennuksistaan piirustuksia, joten työn aikana ja jälkikäteen on mahdotonta arvioida, onko järjestelmä oikein suunniteltu ja asennettu.
 
Serviz -salaojasuunnittelun hinta on omakotitalolle alkaen 750€.

Vaihe 3: Asennuksen tarkastus ja sertifiointi

Kun eristeet ja putket sekä kaivot on asennettu paikalleen ohjeiden mukaan, on syytä varmistaa asennusten laatu ja suunnitelmien mukaisuus ennen täyttötöitä. Tässä vaiheessa korjaaminen on vielä suhteellisen helppoa ja nopeaa. Serviz -salaojasertifikaattiin kuuluu täyttötöitä edeltävän tarkastuksen lisäksi lopputarkastus, jossa järjestelmä kuvataan kokonaisuudessaan.

Onnistuneen lopputuloksen myötä laadimme kirjallisen tarkastuspöytäkirjan sekä sertifikaatin, joka yhdessä suunnitelmien kanssa takaa sen, että pystyt helposti esimerkiksi asuntokaupaan yhteydessä osoittamaan, että alapohjarakenteen kosteudenhallinta on kunnossa. 

Tarkastus ja sertifiointi sisältää aina kaksi käyntiä ja kirjalliset pöytäkirjat sekä sertifikaatin. Perushinta on 550€ + matkakulut hinnaston mukaisesti. Lisäkäynnit kustantavat 275€ / käynti + matkakulut. Lisäkäyntejä voidaan tehdä niin halutessanne työn opastuksen merkeissä tai mikäli tarkastuksen yhteydessä todetaan puutteita, joiden korjaus tulee tarkistaa ennen sertifikaatin myöntämistä.

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme alla olevalla lomakkeella, sähköpostilla [email protected] tai soittamalla 020 730 3240 niin autamme salaojaremontissa!

Black week tarjous!

Rekisteröidy alla olevalla lomakkeella ja lähetämme antamaasi sähköpostiin alennuskoodin valittuun palveluun. Rekisteröityminen on mahdollista Black Weekin ajan eli 27.11 asti. Alennuskoodi on voimassa 2 kuukautta kampanjan loppumisesta (27.01.2023). Alennuskoodi on käytössä myös kiinteistönvälittäjillä kun tilaus tehdään asiakkaan puolesta.

Black Week-tarjoukset:

Asuntokaupan kuntotarkastus – 300€ alennus alkuperäisestä hinnasta

Märkätilatarkastus – 100€ alennus alkuperäisestä hinnasta

Osakehuoneiston tarkastus -150€ alennus alkuperäisestä hinnasta

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close