Rakennustyön tarkkailija

Rakennustyön tarkkailija on rakennustyön laadun valvontaan liittyvä henkilö, joka toimii RS -kohteen ostajien edustajana ja edun valvojana rakennushankkeessa

Rakennustyön tarkkailijalla ei ole määräysvaltaa työmaalla eikä hän voi siten suoranaisesti ohjata työmaan toimintaa. Toisinaan rakennushankkeeseen ryhtyvällä, eli RS-kohteen tapauksessa grynderillä (asunto-osakeyhtiön perustajaosakkaalla) on myösoma valvoja työmaalla. 

Päätoteuttajalla,eli pääurakoitsijalla on työmaalla oma työnjohto-organisaationsa. Näin ollen on ensiarvoisen tärkeää, että rakennustyön tarkkailija toisaalta tietää oman roolinsa tulevien kiintestön omistajien edunvalvojana, mutta pystyy myös toimimaan yhteistyössä työmaan organisaation kanssa.

Rakennustyön tarkkailijalla on asuntokauppalain mukainen tiedonsaantoikeus urakkaan liittyen. Urakoitsijan ja grynderin on siis annettava tarkkailijalle riittävät tiedot työmaan edistymisen seuraamiseksi sekä järjestettävä pääsy työmaalle.

Lopulta on aina myös urakoitsijan eli päätoteuttajan sekä grynderin (joskus nämä ovat yksi ja sama taho) edun mukaista, että rakennustyö tulee tehtyä laadukkaasti, sillä takuukorjaukset ovat aina kalliita ja hankalia toteuttaa. Erityisesti piiloon jääviä virheitä ei todeta vuositarkastuksissa tai takuutarkastuksissa ja siten ne voivat jäädä piiloon paljastuttuaan vasta vaurioiden laajennettua vuosien kuluessa, jolloin korjaaminen on erityisen kallista. 

Viime aikoina on uutisoitu runsaasti joidenkin grynderien toteuttamien talojen vakavista laatupuutteista, jotka olisi voitu huomata ajoissa jos työmaan edistymistä seuraamaan olisi valittu rakennustyön tarkkailija. Samoin rakennusliikkeiden konkurssi tapauksissa on erittäin olennaista, että ostajilla on edustaja jolla on riittävä ja hyvä käsitys siitä, mikä työmaan todellinen tilanne on. Konkurssia edeltävänä aika urakoitsijalla on valitettavasti kannustin liioitella valmiusastetta saavuttaakseen maksuerätavoitteita. Ammattimainen rakennustyön tarkkailija pystyy muodostamaan oman käsityksensä työmaan todellisesta tilanteesta ja puuttumaan siihen jos urakoitsija yrittää laskuttaa vielä saavuttamattomista etapeista.

Tarkkailijan tominnasta on hyötyä vain, jos tehtävään liittyvät suoritukset dokumentoidaan. Serviz Oy:n tarkkailijapalveluun kuuluu aina sovittu määrä työmaakäyntejä, joista jokainen raportoidaan kirjallisesti. Raportille kirjataan käynnillä todetut puutteet ja ne suljetaan vasta kun korjaus on todennettu tai suunnitelmasta poikkeaminen on hyväksytty tarkkailijan ja suunnittelijan toimesta. Tarkkailukäynnin raportti on asianomaisilla käytössä yleensä saman vuorokauden sisällä.

Serviz tarjoaa kattavan kokonaisuuden pientalotyömaiden laadunvalvontaan. Kerromme mielellämme lisätietoja rakennustyön tarkkailusta ja teemme tarjouksen tarpeidenne mukaan. Tavoitat meidät puhelimitse 020 730 3240, sähköpostitse [email protected] tai alla olevalla yhteydenottolomakkeella niin olemme teihin yhteydessä.

  Black week tarjous!

  Rekisteröidy alla olevalla lomakkeella ja lähetämme antamaasi sähköpostiin alennuskoodin valittuun palveluun. Rekisteröityminen on mahdollista Black Weekin ajan eli 27.11 asti. Alennuskoodi on voimassa 2 kuukautta kampanjan loppumisesta (27.01.2023). Alennuskoodi on käytössä myös kiinteistönvälittäjillä kun tilaus tehdään asiakkaan puolesta.

  Black Week-tarjoukset:

  Asuntokaupan kuntotarkastus – 300€ alennus alkuperäisestä hinnasta

  Märkätilatarkastus – 100€ alennus alkuperäisestä hinnasta

  Osakehuoneiston tarkastus -150€ alennus alkuperäisestä hinnasta

  search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close